Sokijevi učitelji bobnanja

 

Jože Mlasko – PepiPrvič se je usedel za bobne pri 15 letih in bil tako navdušen, da si je zaželel, da bi se z bobnanjem ukvarjal celo življenje. Hitro je začel igrati v različnih glasbenih skupinah in sodelovati v različnih glasbenih projektih. Igral je različne zvrsti glasbe: rock, blues, pop, jazz, soul, funk …, pa vendar ostaja njegova primarna zvrst rock glasba. Tekom 30 let je tudi poučeval bobne in druga tolkala, bil pa je tudi prvi učitelj Marka Soršaka – Sokija. Zadnjih pet let igra in poučuje tudi cajon in indijski tradicionalni boben mridango. Bobne igra v mariborski rock skupini “Wake up”.
Misel: „Vse kar delamo z močno srčno željo, delamo z ljubeznijo in strastjo. Samo navdušen bobnar bo dober bobnar postal“.
 

Denis VidovičPo obiskovanju mnogih koncertov ter raznih prireditev sem se nad bobni ter nastopanjem pred veliko publiko tako zelo navdušil, da sem bobne začel igrati pri 16-ih letih. Zelo hitro po vstopu v bobnarski svet sem  igranje začel tako oboževati, da je bobnanje postalo del mojega vsakodnevnega življenja. Najbolj občudujem igranje rock, funk, r&b, hard rock, pop in gospel glasbe. Na svoji bobnarski poti sem se srečal z mentorji s celotnega sveta, med katerimi pa je bil tudi Marko Soršak - Soki. Vsak mentor posebej je na meni pustil poseben pogled ter pristop do igranja.


Misel: Vložek + čas = rezultat. Več časa posvetimo instrumentu, bolje se bomo z njim razumeli.
 

Timo Kosise je navduševal nad bobni že kot majhen otrok, saj je zelo rad »igral« po maminih loncih. Iz tega je ljubezen do igranja le še rastla in pri 5-letih je dobil prve bobne. Začel je z učnimi urami pri Martinu Mišku, 2 leti za tem pa je šolanje nadaljeval pri Marku Soršaku Sokiju. 16. maja 2012 je na Sokijevi 20. obletnici zmagal s priredbo komada Enter Sandman. Na odru je že zaigral z Elvis Jacksoni, skupino MI2 in Big Foot Mamo. Trenutno je bobnar ptujske skupine Ashine, letos pa praznuje že 10-obletnico bobnanja. Največ preigrava težje metal komade svetovnih bendov, navdušuje s točnostjo in hitrim double basom, pohvali pa se tudi s studijskim snemanjem. Timo je zagotovo Sokijev naslednik.

Misel: Bobni so inštrument na katerem se ne »špara«, ko udariš po njih dobijo smisel in takrat zaigra srce.
 

Sani Smajićse je kot otrok učil igranja klasične in električne kitare, kasneje pa se je bolj navdušil nad raznimi tolkali, ki jih spoznava že več let. Vse se je začelo z učenjem igranja afriških bobnov, kar je kmalu razširil tudi na klasične bobne in se začel dodatno izobraževati pri Sokiju. Trenutno igra v bendu D'Smokers in v bandu Želja po kakavu, ki ga je tudi pomagal ustanoviti. Za seboj ima že vrsto nastopov na znanih mariborskih odrih kot so KGB, Satchmo, Gustaf, letna prireditev Doma Danice Vogrinec in v sklopu festivala Lent. Kot glavni organizator se je pred kratkim že drugič uspešno preizkusil pri organizaciji Koncerta mladih bendov, ki je namenjen, da se mladi bendi pokažejo javnosti. Sicer pa mu nastopanje sploh ni tuje, saj že 5 let, kot igralec, sodeluje pri English Student Theatru II. gimnazije Maribor in poje pri zboru II. gimnazije Maribor. Tam je spoznal preostale člane svojega banda in se naučil igranja, petja ter nastopanja.
Moto: So vzponi in so padci, a nikoli ne obupaj. S pravo željo in dobro voljo je vse mogoče.
 

Mihaela Kotnik - Mikey je bobne začela igrati pri 16-ih letih in od takrat so postali nepogrešljiv del njenega življenja. Markove bobnarske učne ure so pustile velik pečat na načinu njenega igranja. Na takšnem temelju je skozi nadaljnja leta nadgrajevala svoje bobnarsko znanje ter izkušnje. Njena glasbena pot jo je peljala skozi več glasbenih skupin, kjer se je žanrsko izpopolnila v rock, pop, funk in metal glasbi. Bobnala je z znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki.
Moto: Glasba=svoboda; svoboden je tisti, ki glasbo začuti. Z glasbo se odpre nov svet.
 

Simon ŠkrlecSimon »tolče« po bobnih že 23 let. Po izobrazbi je profesor razrednega pouka, trenutno pa je samozaposlen v kulturi. Bobne je poučeval na glasbeni šoli v Mariboru, v glasbenem ateljeju BACH ter privat. Z nastopanjem ima veliko izkušenj s številnimi bendi, kot so Melechesh, Vulvathrone, Obnounce, v kar 18 državah. Trenutno igra z glasbeno skupino Melechesh iz Izraela - Nuclear Blast založbe ter skupino Vulvathrone iz Prekmurja. Leta 2015 je bil v oddaji Slovenija ima talent in prejel zlati gumb.
Misel: Več zvrsti glasbe igraš, več znaš.

Sokijevi učitelji kitare

 

Staša ZadravecJe v otroštvu po petju ter preigravanju klaviatur našla svoje največje zanimanje v električni kitari, ki jo je resneje začela igrati pri 12. letih, ko je dobila svojo prvo električno kitaro. Nekaj časa se je inštrument učila sama, kasneje pa sta k njenemu igranju kot mentorja pripomogla Luka Sraka ter Marko Vučko, ki sta jo navdušila nad kitarskimi virtuozi kot so Joe Satriani, Steve Vai in John Petrucci.
Najbolj doma se počuti med preigravanjem hitrih in tehnično zahtevnih inštrumentalnih skladb svetovno znanih kitaristov. Njen prvi preboj na slovensko glasbeno sceno je bilo sodelovanje s skupino Hellcats v letih 2019 in 2020, med katerim je imela priložnost stati na odru tudi s Perom Lovšinom. Trenutno dela na svoji avtorski glasbi pod umetniškim imenom Staša Shred.
 

Domen KodričDomen se je s kitaro prvič srečal na začetku osnovne šole, ko je obiskoval klasično glasbeno šolo v Mariboru. Vendar je zaradi otroku dolgočasnega solfeggia in poučevanja kitare "po knjigi" po dveh letih obupal in se s kitaro spet srečal komaj v gimnaziji. Takrat se je za dve leti vpisal na alternativno glasbeno šolo KUD Coda in od tistega dne pred petnajstimi leti ni več odloži kitare iz rok. Zato Domen dobro pozna prednosti alternativnih glasbenih šol, kakršna je tudi Sokijeva bobnarska in kitarska šola.
Leta 2008 je ustanovil svoj prvi srednješolski rock n' metal band Jabolčni štrudl, šest let kasneje pa še legendarno mariborsko zasedbo LASYE, s katero je izdal prog-rock album "Long-Forgotten Times". Skozi leta je Domen menjal več glasbenih stilov, v zadnjih letih pa se najbolj domače počuti ob skupinah kot so Dream Theater, Rush, Muse, Leprous, Tool, ...
Misel: Obstajajo tri čarobne besede, ki lahko tudi najmanj talentirane spremenijo v virtuoze na inštrumentu... vadi, Vadi, VADI!!!
 

DANIJEL GORIČANZase pravi, da je prvo "songwritter", šele nato kitarist, ukulelist, klaviaturist, basist in vokalist. Tisto kar želi »zašpilat«, zna zašpilat. Samouk, ki se je skozi leta izkušenj, najprej preko snemanja YouTube coverjev, in nato v raznoraznih, predvsem rock in metal bendih (Splitting the Sky, Memmoria) in tudi preko snemanja in produciranja drugih bendov, naučil, da najprej služi komadu in zna potisniti svoj kitarski ego na stran, in ga prav tako dati v ospredje, ko pesem to zahteva. Njegov moto je: »Delaj tisto, kar te iskreno veseli in osrečuje«. In to, z ogromno potrpežljivosti in ljubezni do poučevanja in dela z nadobudnimi kitaristi in kitaristkami, prenaša tudi na svoje učence.
 

BENJAMIN BENCIKPrve prijeme na akustični in električni kitari ga je naučil Marko Zaletelj. Tako je že v začetku šolanja preigraval GnR, CCR, Metallica, AC/DC… Od devetega leta dalje je vpisan na Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Najprej v glasbeno šolo, sedaj v Umetniško gimnazijo. Pri učitelju Stojanu Kralju se je učil igranja klasične kitare in na tekmovanjih TEMSIG dosegel v kategorijah solo kot v duetu najvišja mesta, ter tako dobil tudi potrditev da je odličen kitarist. Iz strasti do rock in metalske glasbe je ves čas igral tudi električno kitaro, pri čemer ga je učitelj tudi vzpodbujal. Kot kitarist obvlada različne tehnike in igra različne glasbene zvrsti. Več let sta Benjamin in bobnar Timo skupaj pod okriljem Sokija nastopala z metalsko glasbo na številnih prireditvah in koncertih in si tako nabirala tudi odrske izkušnje. V Umetniški gimnaziji pridobiva znanje iz glasbene teorije in klasične kitare pri prof. Sašu Lamutu, kar mu prinaša tudi spretnost in uspeh pri igranju električne kitare. Z veseljem podaja svoje znanje mladim kitaristom in jih hkrati uči natančnosti in predanosti glasbi..