Sokijevi učitelji bobnanja

 

Jože Mlasko – PepiPrvič se je usedel za bobne pri 15 letih in bil tako navdušen, da si je zaželel, da bi se z bobnanjem ukvarjal celo življenje. Hitro je začel igrati v različnih glasbenih skupinah in sodelovati v različnih glasbenih projektih. Igral je različne zvrsti glasbe: rock, blues, pop, jazz, soul, funk …, pa vendar ostaja njegova primarna zvrst rock glasba. Tekom 30 let je tudi poučeval bobne in druga tolkala, bil pa je tudi prvi učitelj Marka Soršaka – Sokija. Zadnjih pet let igra in poučuje tudi cajon in indijski tradicionalni boben mridango. Bobne igra v mariborski rock skupini “Wake up”.
Misel: „Vse kar delamo z močno srčno željo, delamo z ljubeznijo in strastjo. Samo navdušen bobnar bo dober bobnar postal“.
 

Denis VidovičPo obiskovanju mnogih koncertov ter raznih prireditev sem se nad bobni ter nastopanjem pred veliko publiko tako zelo navdušil, da sem bobne začel igrati pri 16-ih letih. Zelo hitro po vstopu v bobnarski svet sem  igranje začel tako oboževati, da je bobnanje postalo del mojega vsakodnevnega življenja. Najbolj občudujem igranje rock, funk, r&b, hard rock, pop in gospel glasbe. Na svoji bobnarski poti sem se srečal z mentorji s celotnega sveta, med katerimi pa je bil tudi Marko Soršak - Soki. Vsak mentor posebej je na meni pustil poseben pogled ter pristop do igranja.


Misel: Vložek + čas = rezultat. Več časa posvetimo instrumentu, bolje se bomo z njim razumeli.
 

Timo Kosise je navduševal nad bobni že kot majhen otrok, saj je zelo rad »igral« po maminih loncih. Iz tega je ljubezen do igranja le še rastla in pri 5-letih je dobil prve bobne. Začel je z učnimi urami pri Martinu Mišku, 2 leti za tem pa je šolanje nadaljeval pri Marku Soršaku Sokiju. 16. maja 2012 je na Sokijevi 20. obletnici zmagal s priredbo komada Enter Sandman. Na odru je že zaigral z Elvis Jacksoni, skupino MI2 in Big Foot Mamo. Trenutno je bobnar ptujske skupine Ashine, letos pa praznuje že 10-obletnico bobnanja. Največ preigrava težje metal komade svetovnih bendov, navdušuje s točnostjo in hitrim double basom, pohvali pa se tudi s studijskim snemanjem. Timo je zagotovo Sokijev naslednik.

Misel: Bobni so inštrument na katerem se ne »špara«, ko udariš po njih dobijo smisel in takrat zaigra srce.
 

Sani Smajićse je kot otrok učil igranja klasične in električne kitare, kasneje pa se je bolj navdušil nad raznimi tolkali, ki jih spoznava že več let. Vse se je začelo z učenjem igranja afriških bobnov, kar je kmalu razširil tudi na klasične bobne in se začel dodatno izobraževati pri Sokiju. Trenutno igra v bendu D'Smokers in v bandu Želja po kakavu, ki ga je tudi pomagal ustanoviti. Za seboj ima že vrsto nastopov na znanih mariborskih odrih kot so KGB, Satchmo, Gustaf, letna prireditev Doma Danice Vogrinec in v sklopu festivala Lent. Kot glavni organizator se je pred kratkim že drugič uspešno preizkusil pri organizaciji Koncerta mladih bendov, ki je namenjen, da se mladi bendi pokažejo javnosti. Sicer pa mu nastopanje sploh ni tuje, saj že 5 let, kot igralec, sodeluje pri English Student Theatru II. gimnazije Maribor in poje pri zboru II. gimnazije Maribor. Tam je spoznal preostale člane svojega banda in se naučil igranja, petja ter nastopanja.
Moto: So vzponi in so padci, a nikoli ne obupaj. S pravo željo in dobro voljo je vse mogoče.
 

Mihaela Kotnik - Mikey je bobne začela igrati pri 16-ih letih in od takrat so postali nepogrešljiv del njenega življenja. Markove bobnarske učne ure so pustile velik pečat na načinu njenega igranja. Na takšnem temelju je skozi nadaljnja leta nadgrajevala svoje bobnarsko znanje ter izkušnje. Njena glasbena pot jo je peljala skozi več glasbenih skupin, kjer se je žanrsko izpopolnila v rock, pop, funk in metal glasbi. Bobnala je z znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki.
Moto: Glasba=svoboda; svoboden je tisti, ki glasbo začuti. Z glasbo se odpre nov svet.
 

Simon ŠkrlecSimon »tolče« po bobnih že 23 let. Po izobrazbi je profesor razrednega pouka, trenutno pa je samozaposlen v kulturi. Bobne je poučeval na glasbeni šoli v Mariboru, v glasbenem ateljeju BACH ter privat. Z nastopanjem ima veliko izkušenj s številnimi bendi, kot so Melechesh, Vulvathrone, Obnounce, v kar 18 državah. Trenutno igra z glasbeno skupino Melechesh iz Izraela - Nuclear Blast založbe ter skupino Vulvathrone iz Prekmurja. Leta 2015 je bil v oddaji Slovenija ima talent in prejel zlati gumb.
Misel: Več zvrsti glasbe igraš, več znaš.

Sokijevi učitelji kitare

 

MARTY FAVENTOMarty prihaja iz primorskega konca in je že od malega kazal velik interes za kitaro, saj je odraščal ob očetu kitaristu. Za deseti rojstni dan je dobil prvo pravo kitaro in začel obiskovati šolo kitare pri mojstru Zdenko Cotiču, kasneje pa še pri Stanetu Bakanu. Pri šestnajstih je pot nadaljeval sam ter s trdim delom in vajo osvojil različne glasbene žanre in tehnična znanja, ki se kažejo v njegovi avtorski glasbi. Kasneje je začel igrati z raznimi glasbenimi skupinami, s katerimi je osvajal tudi sosednje države. To so bile skupine Wild Ones, Shock Rocket in Shotdown. Velika prelomnica zanj je bil Sokijev klic in povabilo v skupino Elvis Jackson, kjer je nastopil večkrat kot nadomestni kitarist. Z njimi je v svoj svet hard rock glasbe vnesel še elemente ska, punka in metala ter tako obogatil svoj glasbeni svet. Marty ima širok nabor idolov, ki so ga vodili tudi po poti hitrih kitarskih solotov in dojeti kitaro kot pomembno sopotnico v življenju. Pri poučevanju je metodičen in potrpežljiv, njegove ure pa so ne le poučne, temveč tudi zabavne.
 

ALEX ŽELJŽe kot mali je tolkel po loncih in ker je staršem šlo to na živce so mu raje kupili kitaro. Z učenjem kitare je začel pri privatnem učitelju v 1. razredu in hitro ugotovil, da želi širše znanje glasbe, zato se je vpisal v Glasbeno šolo Maribor in jo tudi v šestih letih zaključil. Po osnovni šoli se je preizkusil kot pevec in igralec v English student theatre na II. Gimnaziji, kjer je tako užival da je tam ostal kar 6 let. Sočasno se je učil tudi solopetje. Ko je zaključil svojo igralsko pot, je ugotovil da mu primanjkuje nastopanje, zato je ustvaril bend Želja po kakavu, kjer je pevec in ritem kitarist. Glasba je svet brez katerega ne moreš živet, ko si v njej ujet.
 

BENJAMIN BENCIKPrve prijeme na akustični in električni kitari ga je naučil Marko Zaletelj. Tako je že v začetku šolanja preigraval GnR, CCR, Metallica, AC/DC… Od devetega leta dalje je vpisan na Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Najprej v glasbeno šolo, sedaj v Umetniško gimnazijo. Pri učitelju Stojanu Kralju se je učil igranja klasične kitare in na tekmovanjih TEMSIG dosegel v kategorijah solo kot v duetu najvišja mesta, ter tako dobil tudi potrditev da je odličen kitarist. Iz strasti do rock in metalske glasbe je ves čas igral tudi električno kitaro, pri čemer ga je učitelj tudi vzpodbujal. Kot kitarist obvlada različne tehnike in igra različne glasbene zvrsti. Več let sta Benjamin in bobnar Timo skupaj pod okriljem Sokija nastopala z metalsko glasbo na številnih prireditvah in koncertih in si tako nabirala tudi odrske izkušnje. V Umetniški gimnaziji pridobiva znanje iz glasbene teorije in klasične kitare pri prof. Sašu Lamutu, kar mu prinaša tudi spretnost in uspeh pri igranju električne kitare. Z veseljem podaja svoje znanje mladim kitaristom in jih hkrati uči natančnosti in predanosti glasbi..